Helmplicht snorscooters vanaf 1 januari 2023 verplicht!
Komt er nu wel of geen helmplicht voor snorscooters en snorfietsen? Dit was afgelopen jaren een gewild onderwerp in scooterland. Uiteindelijk is de kogel door de kerk en is er een helmplicht voor snorscooters vanaf 01-01-2023. Ben jij al voorbereid?
Wat is de reden van een helmplicht voor snorscooters en snorfietsen?
De reden achter de helmplicht voor snorscooters en fietsen is dat men 'verwacht' dat het aantal verkeersdoden aanzienlijk zal verminderen. Er zal uitgebreid onderzoek gedaan moeten worden om dit te toetsen. Met de helmplicht moet de verkeersveiligheid worden vergroot. Nog steeds is het aantal verkeersongelukken per jaar met snorscooters te groot. Door een helmplicht in te voeren hoopt de minister dat meer mensen overstappen op een ander, veiliger vervoersmiddel.
Voor veel mensen zal dit wennen zijn en om deze reden volgt er eerst een redelijke overgangsperiode zodat iedereen, voordat de wet ingaat, een helm heeft. Houd er rekening mee dat rijden zonder helm op een bromfiets € 95,- kost. Deze boete zal ook gelden voor rijden zonder helm op een snorfiets. Zorg er dus voor dat je op tijd een scooterhelm aanschaft.
Invoeren van de helmplicht definitief vanaf 1 januari 2023
De kogel is door de kerk. Het dragen van een helm op scooters en andere snorfietsen met een blauw nummerbord wordt op 1 januari 2023 dan toch verplicht.
De verplichting geldt voor snorfietsen die maximaal 25 kilometer per uur kunnen rijden. Naast een brom- of motorhelm is ook een goedgekeurde speedpedelec-helm toegestaan. Word je vanaf 01-01-2023 toch staande gehouden zonder het dragen van een helm, dan kost je dat een boete van 100 euro.
Er veranderen geen andere regels. snorfietsers mogen overigens na 1 januari gewoon op het fietspad blijven rijden. Uitzondering daarop vormen Amsterdam en Utrecht, in die steden moeten ze de rijbaan op en geldt de helmplicht al.
Scooterdealers hebben nu voldoende tijd om helmen in te kopen. Na schatting zijn er bijna 800.000 snorfietsers in Nederland. Een goede helm begint al vanaf zo'n 60 euro!
E-bikes
Waar snorfietsers tot 25 km/per uur straks een helm moeten dragen, geldt dat gek genoeg niet voor e-bikes, ondanks dat die dezelfde snelheden.
Toch neemt de discussie over de wenselijkheid van een helm toe op e-bikes en gewone fietsen. Het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) pleitte dit jaar ook voor een fietshelmplicht voor 60-plussers.Maargoed....vooralsnog eerst de scooterrijders voorzien van een helm!
Wat voor helm moet een snorfietser gaan dragen?
In de brief die de Minister van Infrastructuur en Waterstaat aan de voorzitter in de tweede kamer schrijft wordt er verwezen naar het TNO onderzoek dat heeft plaatsgevonden. In dit onderzoek is onderzocht of de traditionele bromfietshelm voldoende veiligheid biedt, en of de speed-pedelec-helm geen goed alternatief is, en misschien zelfs niet meer veiligheid biedt.
Uit het TNO onderzoek is naar voren gekomen dat de speed-pedelec-helm juist een beter alternatief is, welke tevens een beperkter gewicht heeft, en rondom een betere ventilatie verschaft.
Echter wordt er ook gesteld dat er uit onderzoek is gebleken dat de markt nog niet kan voldoen aan de grote vraag aan speed-pedelec-helmen. Om die reden wordt er uitstel gevraagd voor de wet die dichterbij lijkt te komen.
Moet ik een helm dragen op mijn snorfiets?
Zoals hierboven besproken geld dit vanaf 1 januari 2023. Uitzonderingen zijn Amsterdam en Utrecht. In deze 2 steden moeten snorfietsers op bepaalde plaatsen op de rijbaan rijden en een helm dragen.
Is een helm veiliger of juist niet?
Een helm biedt wel een extra stukje veiligheid wanneer je valt, zeker bij hogere snelheden. Het nadeel is da je met een helm op minder bewust bent van je omgeving. Je bent minder alert op het omgevingsgeluid en medeweggebruikers die ook elektrisch rijden merk je ook minder snel op. Ook dit kan weer invloed hebben op de verkeersveiligheid. Het is niet vastgesteld of het aantal verkeersslachtoffers teruggedrongen kan met de helmplicht. Dit zal de praktijk moeten uitwijzen.
Het juiste type helm, wat is dat voor jou?
Een helm kies je niet zomaar. Je helm is immers van levensbelang voor je rijplezier. Vanwege de looks, vanwege je veiligheid én omdat het de ‘bril’ is waardoor je kijkt als je rijdt. Denk dus goed na hoe je je helm gaat gebruiken. Op snelwegsnelheden? Voor relaxte toerritten binnendoor? Voor zomerse flaneerritjes van het ene terras naar het andere? Of toch voor het betere circuitwerk?
Draag een goedgekeurde helm
U herkent een goedgekeurde bromfietshelm aan een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4.
Drie verschillende types
Heel kort door de bocht zijn er drie verschillende soorten helmen, elk met eigen voor- en nadelen: open helmen, integraalhelmen en systeemhelmen. Daarnaast zijn er natuurlijk wel onderverdelingen: een open helm met een vizier en/of klep, retro potjes met losse helmbril, en cross- of allroadhelmen, al dan niet met vizier of losse crossbril.
Open helm
De meest luchtige van de drie is misschien wel het beste op een snorscooter: de open helm. Ook wel: jethelm of open helm genoemd. Die beschermt alleen je schedel. Wil je vliegen in je ogen vermijden kies dan voor een bril of vizier. Ideaal voor brildragers, toeristische rijders en mensen die claustrofobisch zijn. Met een Jethelm ben je beschermd maar ervaar je toch een gevoel van lucht en vrijheid.
Nadelen zijn er ook: windgeruis en de matige bescherming tegen vliegjes en stof (op te lossen met een bril of vizier).
Bekijk onze Jet Helmen assortiment eens. We hebben diverse leuke Jet Helmen in onze collectie.